Tirsdag 15 August 2023
Kl. 19:00, Lidskjalv
Finneinnvandring på Hadeland
Det finnes ca. 500 000 etterkommere av skogfinnene her i landet, men mange vet det ikke selv. Skogfinnene vandret fra Finland (som da var svensk) til Värmland og senere til Finnskogen, Hurdal og våre områder på 1600 tallet.

Skogfinner på Hadeland

Hadeland Seniorforum inviterer til et møte med et tema som vedrører mange av oss. Det finnes ca. 500 000 etterkommere av skogfinnene her i landet, men mange vet det ikke selv. Skogfinnene vandret fra Finland (som da var svensk) til Värmland og senere til Finnskogen, Hurdal og våre områder på 1600 tallet. Deres spesielle dyrkingsmetode med svedjing - brenning av skog før rugsåing i asken - var effektivt, men arealkrevende og dårlig mottatt av de fastboende.

Sannhets- og Forsoningskommisjonen - oppnevnt av Stortinget kom nylig med sin rapport som vil løfte frem etterkommerne av skogfinnenes situasjon og sette søkelys på dem – sammen med samer og kvener. Vi får besøk av Skogfinne-foreningens leder Rune Hernes Bjerke og nestleder Wenche Blomberg.  De var mye i kontakt med kommisjonen, og vil informere om det og arbeidet i foreningen. De vil også skissere hva rapporten kan føre til for dagens skogfinner.

 Per-Erik Berge er tidligere lærer, journalist og musiker. Han har undersøkt mye om egen skogfinneslekt og vil fortelle om hvorfor og hvordan skogfinnene kom den lange veien til oss. Han har samlet mange historier om skogfinnene og deres liv. Han vil vise noen bilder og gi noen kulturinnslag med harpe, sang og gitar.

Velkommen til Lidskjalv tirsdag 15 aug. kl. 19. Det serveres kaffe og litt å bite i. Inngangspenger: Kr 100,- for medlemmer og kr 200,- for andre kan betales til konto nr. 2020 32 41357.

Velkommen

Hadeland Seniorforum

2024 © Stiftelsen Gran frivilligsentral (01.07.2020)